Test skrobiowy ( Płyn Lugola )

Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • Cena netto: 24,31 zł 29,90 zł

Test skrobiowy - praktyczne wyznaczanie dojrzałości jabłek

Test skrobiowy również nazywany indeksem skrobiowym to najbardziej popularna i najszybsza, a zarazem praktyczna metoda pozwalająca określić stopień dojrzałości owoców. Tym samym umożliwia wyznaczenie terminu zbioru jabłek. Przeprowadzenie testu nie wymaga specjalistycznej aparatury laboratoryjnej. Sadownicy taki test mogą wykonać we własnym zakresie, w tym celu potrzebują jedynie roztworu jodu w jodku potasu oraz tablice wzorcowe, które obrazują wynik barwnej reakcji skrobi zawartej w owocach z roztworem jodu w jodku potasu na różnych stadiach dojrzałości owoców.

Test skrobiowy - praktyczne wyznaczanie dojrzałości jabłek

Test skrobiowy również nazywany indeksem skrobiowym to najbardziej popularna i najszybsza, a zarazem praktyczna metoda pozwalająca określić stopień dojrzałości owoców. Tym samym umożliwia wyznaczenie terminu zbioru jabłek. Przeprowadzenie testu nie wymaga specjalistycznej aparatury laboratoryjnej. Sadownicy taki test mogą wykonać we własnym zakresie, w tym celu potrzebują jedynie roztworu jodu w jodku potasu oraz tablice wzorcowe, które obrazują wynik barwnej reakcji skrobi zawartej w owocach z roztworem jodu w jodku potasu na różnych stadiach dojrzałości owoców.

 

Jak wykonać pomiar? 

 

Optymalny czas wykonywania testu skrobiowego zwykle przypada na około 14 dni przed tzw. "kalendarzowym terminem zbioru". Na reprezentatywną próbę testu skrobiowego powinno składać się 10-20 owoców zebranych z drzew, w tym samym wieku, na tej samej podkładce oraz wyrównanym plonowaniu. 

1. Jabłka powinny zostać przekrojony równoleżnikowo, w taki sposób, aby linia cięcia przechodziła przez gniazdo nasienne.

2. Na jedną z otrzymanych połówek jabłka nanosimy roztwór jodku. Płyn najlepiej jest nanosić poprzez zanurzenie w płaskim naczynku lub dokładne opryskanie powierzchni owocu za pomocą spryskiwacza ręcznego.

3. Pozostawić zabarwione owoce na 1-1,5 minuty.

4. Wykonać analizę otrzymanego zabarwienia.

 

Interpretacja wyniku

 

Efekt po naniesieniu płynu obserwowany jest w postaci zmiany zabarwienia: miąższ zawierający skrobię zabarwi się na ciemno, tym samym wielkość zabarwionej powierzchni zależy od stopnia rozkładu skrobi. cała powierzchnia jabłek niedojrzałych jest ciemna, ponieważ zawierają znaczną ilość skrobi. Wraz z dojrzewaniem owoców w wyniku rozkładu skrobi na cukry proste zmienia się zabarwienie miąższu. Obraz reakcji barwnej związany jest z typem rozkładu skrobi. Rozróżniamy trzy typy: promieniowy (radialny), koncentryczny (kolisty), pośredni.

 

Typ promienisty charakteryzuje się zanikiem skrobi od gniazda nasiennego wzdłuż promieni. W typie koncentrycznym obserwujemy zanik skrobi od gniazda nasiennego ku powierzchni owocu, a obszar zataczany jest o coraz większej średnicy.

 

Owoce dojrzałe nie posiadają skrobi lub też jej zawartość jest poniżej poziomu czułość metody jodowej, dlatego też po wykonaniu testu nie otrzymujemy zabarwienia przekroju.